
La rotació laboral segueix elevada tot i la reforma: Cada nou treballador signa una mitjana de 2,27 contractes anuals
La millora de l’estabilitat laboral a Espanya sembla haver tocat sostre, amb una lleugera estabilització dels indicadors de rotació de contractes durant el 2024.
Un indicador que evidencia el fre de la millora
La rotació laboral es manté elevada, durant l’any 2024, un total de 6,78 milions de persones van signar 15,42 milions de contractes laborals a Espanya. Això suposa una mitjana de 2,27 contractes per treballador, segons dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Aquesta xifra, tot i ser inferior a la mitjana de 2,72 registrada abans de la reforma laboral de 2021, revela que la reducció de la rotació ha entrat en una fase d’estancament.
Comparat amb l’any anterior (2023), l’índex ha augmentat lleugerament (de 2.26 a 2.27), però això es deu a una caiguda simultània tant en el nombre de contractes (-24.101) com de treballadors contractats (-46.347). Aquestes dades apunten que la reforma laboral, tot i haver reduït la temporalitat, ja no està generant avenços substancials.
Els contractes indefinits: menys rotació, però amb matisos
El SEPE, per primera vegada, ha publicat l’índex de rotació desglossat per tipus de contracte. Els contractes indefinits mostren una mitjana d’1,26 contractes per treballador, sent més estable que els contractes temporals, que arriben a una mitjana d’1,96. Tot i això, dins dels indefinits hi ha diferències: els contractes ordinaris tenen una rotació d’1,20, mentre que els fixos discontinus pugen a 1,46.
Els contractes temporals continuen sent els més inestables, especialment en sectors com el de les arts, on la mitjana ascendeix fins als 4,17 contractes per persona.
Un fre al deteriorament, però sense avenços addicionals
L’índex general de 2,27 és idèntic al registrat l’any 2006, fet que simbolitza la manca d’evolució des d’aleshores. No obstant això, aquest estancament s’ha produït sense una destrucció neta d’ocupació, un contrast positiu respecte a altres períodes de crisi com la pandèmia.
També s’observa que, tot i que la contractació total ha disminuït un 31,5% des del pic de 2019 (22,5 milions de contractes), el nombre de persones contractades només ha caigut un 11,73%. Això indica que es redueix la contractació repetida, però no necessàriament es creen menys llocs de treball.
Perspectives i reptes per al futur del mercat laboral
Les dades actuals suggereixen que la reforma laboral ha complert parcialment el seu objectiu de reduir la temporalitat, però no ha aconseguit transformar estructuralment el mercat laboral espanyol. Els sectors amb menor qualificació continuen mostrant una elevada rotació i la contractació múltiple segueix sent habitual.
Experts en economia laboral assenyalen la necessitat d’abordar reformes complementàries que millorin la qualitat de l’ocupació, fomentin la formació contínua i promoguin una contractació més estable i ajustada a les necessitats reals de les empreses i els treballadors.
Fonts: SEPE, El Economista (22-04-2025), Ribas Alvarez Assessors i Consultors.
Fes clic aquí per veure una altra notícia.
Fes clic aquí per veure una altra notícia sobre un projecte de la UIER.
[…] Fes clic per veure una altra notícia. […]