Gestió comptable, fiscal i laboral de petits negocis (PIME) o microempreses (60h)
Curs 100% subvencionat pel Consorci per a la formació continua de Catalunya (si vols saber qui són, que fan i altres cursos que tenen disponibles clica l’enllaç).
Si esteu interessats en participar a l’acció formativa més a baix trobareu un formulari que podeu omplir i ens posarem en contacte amb vosaltres tant aviat com puguem.
Objectius:
C1: Analitzar els instruments i mitjans de cobrament i pagament més habituals en petits negocis seleccionant els mateixos en funció de les seves característiques, de les necessitats i de possibles acords, formalitzant i tramitant la documentació corresponent.
- CE1.1 Descriure el procés d’elaboració d’un calendari de cobraments i pagaments, així com les variables a tenir en compte.
- CE1.2 Identificar la legislació mercantil que regula els documents de cobrament i pagament descrivint els requisits exigits per a cadascun d’ells.
- CE1.3 Diferenciar els instruments i mitjans de cobrament i pagament, convencionals i telemàtics, identificant les seves característiques, elements que els componen i documentació relativa.
- CE1.4 Explicar els processos de tramitació dels instruments de cobrament i pagament, convencionals i telemàtics, respectant els criteris definits en la normativa mercantil.
- CE1.5 Descriure les utilitats i prestacions de les aplicacions ofimàtiques de gestió de cobraments i pagaments habituals en petits negocis.
- CE1.6 Explicar el concepte d’assegurament de cobraments descrivint els seus avantatges i costos.
- CE1.7 Explicar el procediment a seguir en la tramitació de pagaments, liquidacions, sol·licitud d’ajornaments o fraccionaments de pagament dels deutes amb Administracions Públiques identificant la documentació necessària per a la seva tramitació.
- CE1.8 Davant un supòsit pràctic degudament caracteritzat en el qual es facilita informació relativa a compromisos de pagament a diferents agents econòmics –proveïdors, creditors, administracions públiques– i es presenta un estat provisional de tresoreria:
– Seleccionar el mitjà i instrument de pagament –físic o telemàtic– més adequat en cada cas en funció de les disponibilitats de tresoreria presentades.
– Emplenar la documentació corresponent utilitzant els programes de gestió de pagaments disponibles.
– Exposar les especificitats de la tramitació de pagaments a l’Administració Pública. - CE1.9 Davant un supòsit pràctic degudament caracteritzat en el qual es facilita informació relativa a drets de cobrament i es presenta un estat provisional de tresoreria:
– Seleccionar el mitjà de cobrament més adequat per a assegurar l’equilibri de la tresoreria.
– Elaborar la documentació corresponent a cada instrument de cobrament triat utilitzant els programes de gestió de cobraments disponibles.
– Indicar el procés de tramitació i enviament de la documentació dels instruments de cobrament, utilitzant mitjans convencionals o telemàtics.
– Elaborar la documentació relativa a la negociació d’efectes a cobrar –descompte, gestió de cobrament–, indicant les especificitats de la seva tramitació i negociació.
C2: Aplicar els mètodes més habituals de control de tresoreria en petits negocis, realitzant els càlculs necessaris a través de mitjans convencionals o ofimàtics i resolent les principals incidències.
- CE2.1 Explicar els mecanismes habituals de control dels fluxos de tresoreria –cobraments i pagaments a través de caixa, bancs, mitjans telemàtics o altres–.
- CE2.2 Definir els mecanismes per a la solució d’incidències, errors o inexactituds detectades en les anotacions i extractes bancaris.
- CE2.3 Explicar el procediment a seguir per a la reclamació d’un impagament o deute vençut a un client identificant les circumstàncies, conseqüències i garanties judicials més habituals.
- CE2.4 Explicar les tècniques per a la detecció de desviacions en el pressupost de tresoreria, utilitzant aplicacions ofimàtiques com ara fulls de càlcul.
- CE2.5 Relacionar les mesures d’ajust habituals per a dèficit de tresoreria –descomptes d’efectes, línies de crèdit, refinançaments, ajornaments i altres– contrastant els avantatges i inconvenients de cadascun d’ells.
- CE2.6 Davant un supòsit pràctic degudament caracteritzat en el qual es facilita un pressupost inicial de tresoreria degudament desglossat i un estat de tresoreria en un moment determinat de l’exercici:
– Comparar les partides dels documents plantejats en el supòsit detectant les desviacions entre totes dues situacions.
– Identificar la causa i naturalesa de les desviacions detectades, quantificant el seu import.
– Enumerar les possibles mesures d’ajust de tresoreria, en funció de les desviacions detectades, valorant el seu cost.
C3: Aplicar la normativa comptable, fiscal i laboral en la gestió habitual de petits negocis deduint les obligacions periòdiques exigides.
- CE3.1 Determinar les obligacions comptables de petits negocis en funció de la seva naturalesa o règim fiscal seleccionat en el cas dels empresaris individuals, identificant els registres obligatoris i els tràmits per a la seva legalització i publicitat.
- CE3.2 Explicar els principals conceptes comptables –deu, haver-hi, mètode de partida doble, funcionament de comptes d’actiu, passiu, despeses i ingressos– reconeixent la seva utilitat per a l’elaboració dels comptes anuals.
- CE3.3 Establir els processos de registre d’operacions comptables i d’elaboració de comptes anuals, identificant els avantatges que comporta la utilització de les aplicacions de gestió comptable o paquets integrats de gestió.
- CE3.4 Determinar la normativa fiscal més important en el desenvolupament de l’activitat de petits negocis descrivint les obligacions fiscals que es deriven.
- CE3.5 Caracteritzar la documentació fiscal habitual en petits negocis descrivint la forma adequada d’emplenar-la i els terminis de presentació exigits en cada cas, utilitzant les aplicacions ofimàtiques específiques.
- CE3.6 Relacionar les obligacions legals en matèria laboral –altes i baixes, nòmines, assegurances socials– distingint el temps i forma de cadascuna d’elles.
- CE3.7 Caracteritzar la documentació laboral habitual en petits negocis, emplenant la mateixa mitjançant les aplicacions ofimàtiques adequades.
- CE3.8 Identificar les aplicacions ofimàtiques o paquets integrats de gestió més utilitzats en la gestió comptable, fiscal i laboral de petits negoci descrivint les seves utilitats i prestacions.
- CE3.9 En un supòsit pràctic en el qual es proporcioni informació degudament caracteritzada sobre l’activitat a desenvolupar per un petit negoci i identificades les seves peculiaritats –treballadors a càrrec, sector d’activitat, forma jurídica–:
– Determinar els tributs dels quals és subjecte passiu en funció de les dades del supòsit.
– Elaborar el calendari fiscal i el lloc de presentació dels tributs.
– Determinar les obligacions laborals derivades de la informació proporcionada, el calendari establert i les persones i organismes davant els quals han de ser presentats els documents.
– Determinar les obligacions comptables derivades de la situació plantejada en el supòsit precisant els registres obligatoris. - CE3.10 En un supòsit pràctic en el qual es proporcioni informació degudament caracteritzada sobre les activitats desenvolupades per un petit negoci durant un període de temps considerat, utilitzant paquets de gestió integrada o altres aplicacions ofimàtiques específiques:
– Registrar les operacions comptables especificades en el supòsit.
– Elaborar els comptes anuals.
– Emplenar la documentació fiscal a presentar.
– Emplenar els documents laborals habituals.
Continguts:
- Mitjans de cobrament i pagament en petits negocis i microempreses.
– Legislació mercantil bàsica:
• Documents físics de cobrament i pagament: contingut, característiques i avantatges
• Instruments de pagament i costos de finançament en el seu cas.
• La lletra de canvi i el pagaré. Diferències.
• El pagament al comptat i descomptes per «ràpid pagament».
• El pagament ajornat amb interessos.
• La transferència bancària.
• Pagament contrarreembolso o a la recepció de mercaderia, producte o servici.
• Mitjans de pagament telemàtics.
• Altres formes de pagament.
– La gestió de cobraments en petits negocis o microempreses:
• Seguiment i control de factures i gestió de cobraments
• Cobraments i pagaments davant l’Administració.
• Mètodes de compensació de cobraments.
– Fórmules de reclamació d’impagats:
• Accions judicials amb impagats.
• Les solucions extrajudicials. - Gestió de tresoreria en petits negocis o microempreses.
– Execució del pressupost de tresoreria i mètodes de control:
• El calendari de cobraments i pagaments.
• Control dels fluxos de tresoreria.
• Desviacions del pressupost de tresoreria.
– Tècniques per a la detecció de desviacions:
• Causa, naturalesa i efectes de les desviacions.
• L’ajust de les desviacions del pressupost de tresoreria.
• Classes d’ajustos.
– Aplicacions informàtiques i ofimàtiques en la gestió de tresoreria:
• Aplicacions específiques per a la gestió de tresoreria.
• Prestacions de les aplicacions ofimàtiques en la gestió de cobraments i pagaments. - Gestió comptable, fiscal i laboral en petits negocis o microempreses.
– Obligacions comptables en funció de la forma jurídica.
• Naturalesa, funcions i principis del Pla General de Comptabilitat.
• Conceptes bàsics: mètode de partida doble, deure i haver, actiu i passiu, ingressos i despeses.
• El registre comptable de les operacions.
• Els comptes anuals en petits negocis: tipus, modalitats i estructura.
– La gestió fiscal en petits negocis.
• El calendari fiscal.
• Les declaracions tributàries de petits negocis i microempreses.
• Emplenament de documents i terminis de presentació.
– Obligacions de caràcter laboral.
• El Servei Públic d’Ocupació Estatal i la contractació laboral.
• La Tresoreria General de la Seguretat Social: inscripció, afiliació, altes, baixes, variacions i cotitzacions.
– Aplicacions informàtiques i ofimàtiques de gestió comptable, fiscal i laboral.
• Paquets integrats de gestió per a petits negocis o microempreses.
• El tractament de textos en l’elaboració d’escrits.
• El full de càlcul en l’elaboració de nòmines.
• La base de dades en la gestió de personal.
• Aplicacions de gestió comptable i fiscal
Properes dates:
Del 17 de maig al 21 de juliol. Dimarts i dijous de 16h a 19h. Impartit a travès de l’aula virtual de la UIER
Formulari d’interès en participar en l’acció formativa:
Si voleu realitzar heu d'omplir el formulari web amb les dades sol·licitades que trobareu una mica més a dalt en aquesta pàgina, un cop omplert i enviat el formulari, s’enviarà una resposta automàtica confirmant que hem rebut el formulari i s’ha registrat correctament.
Tot participant que ens informi el seu interès en una formació serà informat de forma prioritària i és tindrà en compte per a les pròximes edicions.
Inscripció al curs uns dies abans inici de cada curs, rebreu un missatge per confirmar la vostra participació i on es sol·licitarà la següent documentació:
- Annex 1 de Participació (reomplert i signat). S’enviarà adjunt al correu electrònic.
- Fotocòpia del NIF/NIE (per les dues cares i que sigui llegible).
- Drets d'imatge (reomplert i signat). S'enviarà adjunt al correu electrònic.
- TREBALLADOR/RA: ens haurà de remetre la fotocòpia de la capçalera de la nòmina o del rebut d’autònoms (és important que a la nòmina es vegi el període de liquidació, sinó NO serà vàlida) el mes pròxima a la data d'inici del curs.
- DESOCUPAT/DA ens haurà de remetre la fotocòpia de la demanda d’ocupació segellada i vigent (DARDO).
Finalment, uns dies abans de la data d’inici del curs, si hi ha suficient quòrum per iniciar el grup s’enviarà un correu electrònic amb la CONFIRMACIÓ DE LA PLAÇA i les INSTRUCCIONS D'ACCÈS AL CURS.
Si el motiu de no admissió al curs, és per la limitació de places a persones desocupades o personal treballador de l’administració pública, la inscripció es quedarà en llista d’espera, per a ser prioritàries en pròximes edicions del curs.
Experiència professional:
Altres
Modalitat Virtual
Aquest certificats seran:
- D'aprofitament en cas de que l'alumne superi la prova final del curs.
- De participació si l'alumne no superà la prova final del curs.
- Els certificats s'entregaran de manera virtual mitjançant el correu electrònic. Només es podran recollir els originals en el centre de formació durant 2 mesos des de la fi del curs.
L'aula virtual és el lloc on els professors impartiran les classes i els alumnes i podran accedir només en els horaris que indiqui el calendari del curs. Fent servir els canals de contacte amb el professor que us proporcionem podreu realitzar dubtes al professor o nosaltres. Les festivitats de Nadal seran inhàbils per a la realització de consultes igualment que les de Setmana Santa i el mes d’Agost, així com els dissabtes i diumenges.
Per accedir al curs, cada alumne rebrà la clau d’accés al curs, sent obligació de l’alumne custodiar la mateixa amb la deguda diligència. L’ús fraudulent de les claus d’accés a l'aula virtual així com de la plataforma portarà aparellada l’anul•lació de la matrícula i la baixa del curs.
L’accés al curs dona dret a la docència dels professors a través de l'aula virtual, així com tot material didàctic que es posi a disposició de l’alumne durant el curs.
Per a inscripcions posteriors a la data d’inici del curs trucar al 636 816 962. Recorda que també es pots omplir el formulari per ser avisat prioritàriament de la nova edició.
Si un alumne no compleix amb els requisits d’accés o bé no entrega la documentació pertanyent, serà donat de baixa d’aquesta edició i en llista d’espera per a la propera. En cas que vulgui sol·licitar la baixa definitiva, ens haurà d’enviar un correu indicant “BAIXA” i el motiu pel que es dona de baixa.
La plaça del curs només quedarà reservada quan s’hagi entregat tota la documentació requerida.
Els alumnes en situació de no ocupació o el personal laboral de l’administració pública tenen les places limitades segons normativa en aquest pla formatiu.
Per fer la inscripció al curs s’ha d’emplenar el formulari del nostre web corresponent amb l’acceptació de les condicions de la LOPDPGDD, enviar la documentació que sigui requerida per email (indicada en l’apartat Inscripció) i esperar el correu electrònic que enviarà el centre per confirmar la plaça.
Per a qualsevol consulta sobre el funcionament del curs, podeu contactar amb el centre de formació mitjançant el telèfon 636 816 962 en horari de dilluns a dijous de 09.00 a 14.00 h i de 15.00 a 19.00 h i divendres de 09.00 a 15.00 h. També podeu enviar qualsevol consulta a: formacio@uier.org i es respondrà el més aviat possible.
En cas de que el curs es suspengui per motius extraordinaris aliens a la nostra voluntat, l’alumne serà avisat previ inici del curs.
El centre es reserva el dret de suspensió del curs degut a motius justificables, previ avís de 48 hores d’anterioritat.
En cas que per força major s’hagi de suspendre una sessió, aquesta es recuperarà l’abans possible prioritàriament en el mateix horari. El centre notificarà al alumnes de la nova data i horari el més aviat possible.
Contacte:
Si tens dubtes sobre el curs et recordem que pots contactar amb nosaltres a través del correu electrònic radministracio@uier.org o el correu electrònic formacio@uier.org, i trucant o envint-nos un whatsapp al telèfon 636 816 962.