Fepime denuncia manca de neutralitat administrativa en la resolució que anul•la la seva representativitat
Fepime adverteix que aquesta decisió denota una greu irresponsabilitat en renunciar, de fet, l’administració pública de la Generalitat de Catalunya a exercir com a actor neutral i ignorar els principis de llibertat sindical i associació empresarial
Fepime denuncia la falta de neutralitat administrativa de la Generalitat de Catalunya en la resolució que ha emès aquesta setmana el Departament d’Empresa i Ocupació que anul·la la condició de la patronal de la petita i mitjana empresa com a associació empresarial més representativa. La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya va informar el passat dilluns del dictamen vinculant favorable a la declaració de nul·litat de ple dret del reconeixement que Fepime ostenta des de maig de 2012.
Fepime adverteix que aquesta decisió denota una greu irresponsabilitat en renunciar, de fet, l’administració pública de la Generalitat de Catalunya a exercir com a actor neutral i ignorar els principis de llibertat sindical i associació empresarial. “La Generalitat de Catalunya i, per tant, el Departament d’Empresa i Ocupació, ha de promoure el consens i l’acord, respectar al conjunt d’organitzacions empresarials i afavorir, en tot cas, la unitat d’acció per a la millor defensa dels interessos del teixit empresarial a Catalunya. L’administració pública ha d’intervenir i actuar com la casa gran que impulsa el diàleg social i no el contrari “, considera Fepime.
Fepime recorda que quan se li va reconèixer la condició d’entitat més representativa, el Departament d’Empresa i Ocupació li va atorgar una representativitat institucional del 15% l’any 2013, sense que això afectés de cap manera la representativitat de Pimec, que va mantenir la seva quota de representació del 25% en els òrgans de l’administració en què intervé com un dels agents socials, al costat dels representants sindicals i empresarials. El fet que Pimec pretengui projectar-se com l’única organització que representa la petita i mitjana empresa a Catalunya no ha de ser raó perquè l’administració intervingui en un conflicte patronal que en res contribueix a la millora dels interessos empresarials.
Durant els últims anys Fepime ha treballat, precisament, en el sentit contrari, és a dir, obrint les portes per avançar cap a la unitat d’acció de les organitzacions empresarials amb un programa per facilitar un projecte de fusió entre Pimec i Fepime. Fepime ha actuat amb lleialtat institucional amb el propòsit de generar un clima de confiança i respecte mutu. La resolució del Departament d’Empresa i Ocupació, a instàncies de Pimec, afecta seriosament la confiança que Fepime sempre ha dipositat en l’administració catalana.
En aquest sentit, cal recordar també que la resolució és contrària a la sentència del 25 de setembre de 2012 del tribunal Suprem que no va admetre els recursos interposats per la Generalitat de Catalunya i Pimec contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El Tribunal Suprem va declarar ferma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En tots els casos, Generalitat de Catalunya i Pimec han actuat de manera coordinada en totes les instàncies judicials de Catalunya i de l’Estat sense obtenir, en cap dels casos, sentències favorables. Es dóna la circumstància que el Tribunal Suprem fins i tot va condemnar a costes la Generalitat de Catalunya i Pimec per aquesta qüestió. Fepime lamenta i denuncia, com no havia volgut fer-ho fins ara per preservar la confiança, l’absència reiterada de neutralitat administrativa.
Congrés de pimes
Durant aquest exercici, la presidenta de Fepime ha desenvolupat un intens programa de treball en el conjunt de les comarques de Catalunya amb sessions en què han participat la pràctica totalitat de les organitzacions sectorials i territorials de Catalunya.El II Congrés de Pimes de Fepime es va clausurar el 2 de juliol a Barcelona amb la participació de més de 200 persones que representaves a tots els territoris i sectors in industrials i va comptar, a més, amb la intervenció de la presidenta del Parlament, Núria de Guispert , de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Neus Munté, i del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig.