
Catalunya assumirà competències en immigració
Catalunya assumirà competències en immigració després d’un acord entre PSOE i Junts
El Govern de Catalunya i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) han arribat a un acord per delegar a la Generalitat diverses competències en matèria d’immigració. Aquest pacte permetrà a Catalunya gestionar aspectes clau relacionats amb la política migratòria, tot i que sempre dins del marc de la legislació estatal i en coordinació amb les autoritats nacionals.
Gestió de permisos de residència i documentació
Amb aquest acord, la Generalitat esdevindrà la “finestreta única” per a l’autorització d’estades de llarga durada, residències temporals i de llarga durada. A més, serà responsable d’expedir els documents d’identitat per als estrangers, basant-se en el Registre del Número d’Identificació d’Estrangers (NIE) de l’Estat espanyol.
Participació dels Mossos d’Esquadra en el control de fronteres
Els Mossos d’Esquadra tindran presència en els punts fronterers de Catalunya, incloent-hi ports i aeroports, on actuaran en coordinació amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Les seves funcions se centraran a garantir la seguretat i l’ordre públic en aquestes zones crítiques.
Gestió dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE)
La Generalitat assumirà la gestió integral dels Centres d’Internament d’Estrangers situats a Catalunya. Aquesta transferència implica una major autonomia en l’administració d’aquests centres i en l’atenció a les persones retingudes, sempre sota la normativa estatal vigent.
Competències en matèria d’expulsions
Catalunya gestionarà les devolucions d’estrangers que tinguin prohibida l’entrada al país. En casos que requereixin expedient, la Generalitat instruirà i executarà les expulsions, basant-se en la proposta formulada per les autoritats catalanes i en coordinació amb l’Estat.
Increment d’efectius dels Mossos d’Esquadra
Per assumir aquestes noves responsabilitats, s’ha acordat un increment de 1.800 efectius en la plantilla dels Mossos d’Esquadra, assolint un total de 26.800 agents. Aquest reforç és essencial per garantir la correcta implementació de les competències assignades a la policia autonòmica.
Reaccions polítiques i socials
L’acord ha generat diverses reaccions en l’àmbit polític i social. El Partit Popular d’Elx ha expressat el seu rebuig a les concessions en matèria d’immigració per a Catalunya, considerant-les perjudicials per a altres regions. A més, sindicats de la Policia Nacional i associacions de la Guàrdia Civil s’han manifestat contra el pacte, qualificant-lo de “cessió il·legal” de competències.
Debat sobre la constitucionalitat de l’acord
Aquest acord ha obert un debat sobre la seva constitucionalitat, ja que l’article 149 de la Constitució espanyola estableix que la immigració és competència exclusiva de l’Estat. Tanmateix, l’article 150.2 permet la delegació de competències mitjançant una llei orgànica, sempre que siguin susceptibles de transferència o delegació.
Aquest acord representa un pas significatiu en la descentralització de competències en matèria d’immigració, cosa que permet a Catalunya adaptar les polítiques migratòries a les seves necessitats específiques i reforçar la seva autonomia en la gestió d’aquests assumptes.
Fes clic aquí per veure una altra notícia.
[…] Fes clic aquí per veure una altra notícia. […]