L’aturada de país d’ahir va tenir un seguiment més moderat després de la unanimitat del 3 d’octubre, que no comptava amb l’adhesió dels principals sindicats, i varia en els diferents àmbits de la societat. La UIER ha fet un recull del seguiment de la vaga en empreses, per treballadors, en el comerç i ha registrat el descens del consum energètic a la comarca del Ripollès.
En el sector empresarial, s’han analitzat les principals empreses de la comarca, que ocupen el 64% del total de treballadors, i el seguiment és d’un 11.4%. Pel que fa a les petites i microempreses, van secundar més que les primeres la vaga, però en el format de porta tancada, no atenent a clients però avançant fent feina pendent.
Pel que fa al comerç i l’hostaleria ripollesa, el consum va ser més intensiu durant tota la jornada. El cas més significatiu és el de Ribes de Freser, que al matí van secundar la vaga el 50% dels comerços i a la tarda la xifra s’eleva al 90%. A la capital de comarca, Ripoll, un 80% dels comerços no van obrir la persiana i a Campdevànol, un 90%. Pel que fa a Sant Joan de les Abadesses, només va oferir activitat comercial el 10% dels establiments de restauració i botigues i Camprodon va tenir exactament el mateix comportament.
Pel que fa al consum energètic registrat per les principals empreses subministradores al Ripollès, la xifra d’estalvi és del 2,74%. L’activitat es va mantenir pràcticament idèntica a la del dia anterior, dimarts 7 de novembre. Una dada no massa significativa si la comparem amb l’aturada del dia 3 d’octubre, quan el consum general va caure un 34%.
Segons les gràfiques d’anàlisi que ha elaborat la UIER, es veu que l’activitat de la vaga d’ahir repunta a les hores laborals, a diferència del que va passar a l’aturada de fa un mes, on la línia de consum energètic es manté pràcticament estable tant de dia com de nit, actitud que demostra que no es va engegar l’activitat industrial.
Remuntant-nos a l’any 2012, l’última vaga general prèvia a les d’aquesta tardor, veiem que el seguiment no va ser tan massiu com la del 3 d’octubre. En aquest cas la vaga va ser secundada només per una part de les empreses, i el consum va caure un 18.67% seguint una línia més o menys paral·lela a l’activitat habitual.
La Unió Intersectorial i Empresarial del Ripollès va dur a terme la seva activitat laboral amb normalitat. La patronal parteix de la premissa que les aturades i protestes polítiques s’han de fer contra qui les provoquen. En aquest cas, es va considerar que aturar l’activitat econòmica només perjudicaria casa nostra i per tant es va optar per oferir el funcionament diari a la gent i a les empreses per qui es treballa.